Wednesday, June 30, 2010

Sekapur Sireh

Sudah lama Jalak ingin post entri ini. Maka hari ini, hari terkahir untuk bulan Jun, di kala rakyat jelata di bumi Hitler sedang menikmati keindahan musim panas dan demam Piala Dunia, terpampanglah juga entri ini di blog yang sudah lama diabaikan ini. Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi kerana segala penat lelah Jalak selama 30 bulan berjuang untuk mencari segulung ijazah (walaupun sebenarnya takde lah digulung pun), sudah sampai ke titik nokhtahnya.
Photobucket
(sekadar gambar hiasan)..mueheheh

Pertama sekali, Jalak ingin kalungkan jutaan terima kasih buat mak dan abah yang selama ini tak pernah jemu mendoakan kesejahteraan dan juga kejayaan Jalak. Seringkali Jalak mengalami 'blessful and thankful feelings' tatkala dipermudahkan segala urusan Jalak berkaitan dengan kehidupan sebagai seorang yang mendambakan ilmu di negeri orang. Jalak yakin semunya berkat doa daripada mak dan juga abah. Sejuk hati Jalak apabila menelefon rumah, ada ketika abah sedang membaca al-Quran dan ada masanya juga abah tiada di rumah kerana ke masjid. Entahlah, sukar untuk Jalak tafsirkan perasaan sebagai seorang anak ketika itu kerana perasaan itu terlalu abstrak. Yang pasti, itu sedikit sebanyak memberi peringatan secara halus kepada Jalak agar tidak lalai dan alpa dalam kegelojohan mengejar cita-cita di dunia.

Juga kepada famili serta saudara-mara di kampung yang turut sama mengharapkan kejayaan Jalak agar dapat dijadikan motivasi serta dorongan terutamanya kepada mereka yang masih kecil mahupun yang sedang melalui fasa pendidikan normal. Jalak sedar, tanggungjawab dan peranan Jalak dalam ruang lingkup sebegini bukannya sembarangan. Namun Jalak bukanlah seorang yang perfect apatah lagi mahu mendabik dada dengan apa yang Jalak kecapi sekarang. Kejayaan Jalak adalah kejayaan kalian semua. Kejayaan kita bersama, ingat tu!

Tidak dilupakan teman-teman serumah iaitu Nazrin, Didie dan Dila yang sama-sama mengharungi liku hidup seorang pelajar dalam jurusan MSc in Mechatronics di universiti yang sama. Jalak bertuah kerana tidak keseorangan dalam hal ini. Jalak bukan seorang yang genius malah sudah terbiasa dengan konsep study dependency sejak belajar di UIA lagi. Dalam hidup ini, ada perkara yang kita mudah faham, ada yang orang lain lebih faham. Lebih menakutkan, perkara yang kita faham itu adakalanya difahami oleh orang dalam perspektif yang berbeza, malah paling menakutkan, yang berbeza itulah kebenaran! Mungkin ada yang pernah mendengar, "Perbezaan pendapat itu adalah sesuatu yang sihat". Benar sekali, kerana perbezaan inilah yang membuka ruang kepada manusia untuk explore maklumat baru dalam membentuk sesuatu resolusi. Selain daripada itu, sudah namanya pun teman serumah, kami ibarat sebuah keluarga. Jika dalam kesusahan, pasti ada yang sudi membantu terutamanya Matnur. Jalak tidak dapat bayangkan tekanan yang mungkin Jalak rasa sekiranya berdepan dengan sebarang kesulitan dalam keadaan tiada teman-teman di sisi, lebih-lebih lagi ketika di tempat orang.

Oh ya, sebut tentang kawan-kawan, turut tidak dilupakan sahabat-sahabat yang berada di luar sana terutamanya yang sama-sama terlibat dalam academic business ini, tak kiralah samada Bachelor, Diplome, Master mahupun PhD. Ketika berjumpa, kita tidak terlepas untuk berbincang tentang kerenah dan perihal universiti masing-masing. Sekurang-kurangnya dari situ Jalak sedar setiap tempat ataupun universiti ada kelebihan dan kekurangan masing-masing, tanpa perlu mengomel yang mana bagus, yang mana tidak. Special mention juga kepada saudara Arief dari Univ. Saarland kerana sudi membekalkan jurnal-jurnal yang berkaitan dengan tajuk tesis Jalak. Akses dari Univ. Siegen begitu terhad! Juga kepada Kak Dora yang sudi untuk membantu Jalak menggunakan Latex dalam penulisan tesis, meskipun akhirnya Jalak berkesudahan dengan menulisnya menggunakan Words 2007 sahaja atas kebenaran supervisor juga.

Doakanlah Jalak dapat menghadapi hari-hari yang mendatang dengan lebih gemilang dan cemerlang. Sesungguhnya pencarian ilmu tidak akan terhenti, lebih-lebih lagi sebagai seorang yang bergelar pendidik seperti Jalak ini.


Jalak: Cemburu melihat teman-teman yang attend majlis konvo lepas habis Sarjana..

9 comments:

 1. alhamdulillah.. selesai sudah...
  lepas ni leh ushar2 sambung phd lak... nk cover bahagian mana lak pasni Dr.. ? ehehe...

  semoga berjaya,

  k.iu & rf =)

  ReplyDelete
 2. as a german grad, i say no to micr*s*ft product and yes to open source (latex included)

  patutla mcm x best je keja kt sini.. hahaha..


  btw, gratuliere!

  ReplyDelete
 3. hey then u should work as lecturer or researcher..tulis paper banyak2, buat exam question using Latex!!

  ReplyDelete
 4. Tahniah jalak..semoga lebih success di masa akan datang..amin.

  ReplyDelete
 5. lambat lak aku nk wish congrates kan! awat senyap sudah ni?

  ReplyDelete
 6. hehehe..tah la.maybe sebab jarang travel mavel kot.aku kan traveller cum student!

  ReplyDelete

Blog Widget by LinkWithin