Wednesday, September 8, 2010

Sesuci Lebaran

Cepat benar masa berlalu. Pejam celik pejam celik sudah bulan September! Pejik celik juga, sudah berkurun blog ini tidak dibelai dan dimanja, tidak seperti zaman Jalak bergelar pelajar. Kesimpulannya di sini, usai pulang ke Malaysia, banyak saja kerja yang sedia menanti dan tentunya ia tidak akan pernah habis. Namun tidaklah pula sampai tiada masa untuk menulis, cuma malas atau rajin sahaja sebenarnya!

Oh ya, Ramadan pula seperti cepat juga berlalu. Dek kesibukan kerja hari-hari, masakan tidak masa dirasakan berlalu dengan laju. Namun syukur ke hadrat Ilahi kerana Jalak masih diberikan kudrat dan kekuatan serta nikmat kelapangan untuk menunaikan ibadah tarawikh. Memang tak boleh dinafikan, semakin menjelangnya akhir Ramadhan, semakin banyak dugaan dan halangan melanda di hati.

Jalak juga bersyukur kerana diberi peluang melakukan qiamulail di masjid pada malam 23 Ramadhan yang lalu. Itu pun selepas 'diarahkan' oleh Ketua Jabatan merangkap sahabat Jalak. Beliau berfirasat malam tersebut mungkin berlakunya Lailatulqadar kerana petang itu hujan renyai-renyai setelah agak lama tidak hujan. Kemudian selepas pulang dari tarawikh, kami ternampak pula 'cahaya berkelip-kelip' di atas langit. Setelah disiasat rupanya itu cahaya dari lampu funfair...Alkisahnya HeHeHe. Kelakar pula kalau difikirkan..

Lusa raya bakal menjelma. Baju raya Jalak sehelai pun tak beli. Jalak rasakan baju-baju Jalak sudah banyak sangat di dalam almari. Ada pula yang sangat jarang dipakai. Bolek dikira dengan jari berapa kali dipakai. T-shirt HRC saja sudah berapa. Jadi untuk tidak membazir, eloklah pakai saja appa yang ada. Sama juga dengan baju melayu dan samping, yang tahun 2008 punya masih cantik di mata Jalak.

Oklah, sebelum mengundurkan diri di sini Jalak ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Lebaran buat semua kaum muslimin dan muslimat di luar sana. Semoga lebaran kali ini memberi seribu kemanisan buat kita semua..
Photobucket

Jalak: Tak sabar nak bakar lemang esok!

2 comments:

  1. yup cahya funfair..cuma yg peliknye mlm tu je baru prasan, maybe mlm2 sebelumnya x purposely tgk ke langit (sambil mengharapkan sesuatu) ^^

    ReplyDelete

Blog Widget by LinkWithin