Wednesday, May 6, 2009

Siegen Bergegar!

Pada hari Sabtu yang lalu, bumi Siegen telah digegarkan dengan kehadiran lebih 30 orang Melayu yang bermastautin di bandar-bandar terdekat seperti Aachen, Juelich dan Frankfurt. Satu acara BBQ serta sukaneka telah diadakan di halaman rumah Jalak.
Meskipun beberapa hari sebelum hari kejadian, cuaca di Siegen tidak menentu. Ada ketika mendung dan adakalanya hujan. (Malah sewaktu artikel ini ditulis, hujan sedang membasahi bumi Siegen. Malah cuaca juga agak dingin ketika ini) Berkat acara yang mengeratkan ikatan silaturahim ini barangkali, cuaca pada hari Sabtu itu sangat cerah dan mendamaikan..Alhamdulillah!

Tetamu mula tiba seawal jam 11 pagi. Mujurlah rombongan dari Aachen dan Frankfurt tiba serentak, mudah bagi Jalak selaku PR kehormat untuk menjemput mereka di Weidenau bahnhof. Rombongan dari Juelich menyusul selepas itu. Sebelum memulakan acara BBQ, tetamu dihidangkan dengan menu nasi lemak bagi mengalas perut agar tidak berkeroncong.

Segala persiapan untuk BBQ telah dilakukan pada malam sebelumnya. Menu untuk BBQ pula adalah ayam dan sate (lembu). Memandangkan jumlah jemputan yang agak besar, proses pembakaran terutamanya ayam mengambil masa yang agak lama.
Photobucket
Photobucket

Setelah semuanya bersiap sedia, acara sukaneka pun dimulakan. Jalak selaku AJK sukaneka telah membuat persiapan yang sepatutnya sedari awal lagi. Untuk sukaneka, peserta dipecahkan kepada dua pasukan i.e. Pasukan Aachen (Aachen feat. Juelich) serta pasukan tuan rumah, Siegen (Siegen feat. Frankfurt).
PhotobucketPasukan Aachen

PhotobucketPasukan Siegen

Permainan pertama dinamakan "Teka Bahasa Isyarat". Dalam permainan ini, seorang wakil kumpulan perlu menggayakan bahasa tubuh berdasarkan tajuk lagu dan filem yang diberikan. Team Siegen kalah tipis di tangan Aachen sebanyak 1 soalan.
Photobucket
Abang Rahadi selaku tukang gaya kepada pasukan Aachen

PhotobucketAhli-ahli yang lain memberi tumpuan kepada setiap pergerakan abang rahadi

PhotobucketMadnur selaku pengemudi pasukan Siegen sedang memilih 10 soalan

PhotobucketPasukan Siegen tetap berjuang hingga ke titisan darah terakhir..

Permainan seterusnya dinamakan "Telefon Buruk". Setiap pasukan diwakili oleh 7 orang pemain di mana pemain pertama diberi masa selama 1 minit untuk menghafal sepotong ayat lalu dibisikkan kepada ahli-ahli kumpulan yang lain. Pemain terakhir perlu menyebut sebarapa banyak perkataan yang betul di dalam ayat tersebut. Terdapat 3 pusingan kesemuanya membabitkan 3 bahasa berbeza iaitu bahasa Melayu, Inggeris dan Jerman! Untuk permainan ini, pasukan Siegen telah mendapatkan kemenangan yang agak selesa.
PhotobucketSalah satu ayat yang perlu dibisikkan ke telinga

Photobucket
PhotobucketSetiap pasukan memperlihatkan strategi yang berbeza!

Permainan terakhir merupakan detik penentuan pasukan mana yang layak merangkul juara keseluruhan buat julung kalinya. Permainan ini dinamakan "Tendangan membuta tuli". Setiap pasukan perlu memilih 3 pasangan di mana setiap pasangan itu perlu berkolobrasi antara satu sama lain untuk memasukkan bola ke dalam gol. Salah seorang daripada pasangan itu diikatkan matanya dan hanya perlu mendengar arahan daripada pasangannya. Untuk menambahkan lagi drama pada permainan ini, pasukan lawan dibenarkan mengganggu tumpuan pasangan yang sedang beraksi tanpa menggunakan sebarang sentuhan fizikal. Keputusannya, pasukan Siegen kecundang di tangan Aachen dengan kekurangan sebanyak 1 gol!
PhotobucketOskar mewakili pasukan Aachen

Photobucket
Madnur mewakili pasukan Siegen


Dengan itu, pasukan Aachen telah dinobatkan sebagai juara keseluruhan bagi kejohanan sukaneka kali ini. Bagi pasukan yang kalah, usah bersedih hati. Cuba lagi di lain masa!
PhotobucketTahniah kepada pemenang!

PhotobucketAntara kesemua yang hadir

Usai acara sukaneka, acara BBQ disambung untuk fasa yang kedua memandangkan banyak lagi ayam-ayam yang masih belum dibakar. Acara BBQ selesai sepenuhnya pada jam 10 malam. Ada tetamu yang sudah pulang ke rumah masing-masing pada hari yang sama manakala ada juga yang tumpang menginap di rumah Jalak.

Jalak mewakili tuan rumah ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada teman-teman yang sudi hadir bagi memeriahkan majlis pada kali ini. Diharapkan semuanya berpuas hati dengan layanan yang diberikan. Segala yang baik datang daraipadaNYA dan yang buruk itu berpunca daripada kedaifan kami.

*Laman web rasmi pra-program

*Foto kredit oleh: Zulfadli Yushairee

Jalak: Penat tapi puas!

No comments:

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin